Själva ordet trädgård heter Hortum på latin och används flitigt av både trägårdsmästare och designers. Just trädgård innebär att ett område är begränsat med möjlighet till att plantera och odla växter och grönsaker.

När vi tänker på trädgårdar så ser vi trädgårdar i alla olika härliga årstider. På sommaren möts vi av jordgubbar och grönskande träd. På hösten möts vi av den skiftande nyansen när den nya årstiden knackar på. Under vintern skymtar vi fina röda äppel i en en vinterträdgård samtidgt som trädens grenar är täckta av tjock snö. Under våren möts vi av fågelkvitter och grönska.

Alla härliga årstider bjuder på något och i en trädgård kan man skymta alla dessa härliga delar.

En vanlig åkomma i en trädgård är att några delar antingen är för torra eller för blöta. Solens faktorer kan påverka här och ibland kan det vara svårare att odla på dessa ställen. Vi listar nedan växter och grönsaker som går att odla på lite mer krävande ställen.

Torra:

  • Hasselört
  • Timjan
  • Gingst
  • Vintergröna

Böta:

  • Ormbunkar
  • Vackra Förgätmigej
  • Viden

Olika benämningar

Det finns olika områdesinriktningar och namn på trädgårdar. Allt från engelska trädgårdar till vinterträdgårdar. En riktigt godbit som vi har fått ha möjligheten att design är en japansk trädgård. Det var både annorlunda och utmanande med tanke på klimat och andra omständigheter. Japanska trädgårdar är ofta minimalistiska och stilrena med en touch av härliga blommor.

Det var extra kul att göra trädgården eftersom trädgården är extra viktig för den japanska kulturen och folket.

Passa på att besöka er lokala trädgård. Det finns gott om botaniska trädgårdar i flera olika städer i Sverige som är väldigt vackra i stort sett alla årstider. När ni väl kommer dit. Slappna av och njut av tystnaden och miljön som den härliga trädgården och träden omger.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − ett =